top of page

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

      Η αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται στα παιδιά όπως και στους ενήλικες λόγω της “υπερβολικής” αντίδρασης (υπερευαισθησίας) του ρινικού βλεννογόνου σε κάποιο αλλεργιογόνο. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι συχνή πάθηση που προσβάλλει ένα μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού, σε ποσοστό 10%-30%, και συγκαταλέγεται στις 5 πιο συχνές χρόνιες παθήσεις. Τα περισσότερα άτομα προσβάλλονται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, ενώ το 30% των ασθενών προσβάλλονται μετά την ηλικία των 30 ετών.

      Παρότι θεωρείται νόσος που δεν απειλεί άμεσα τη ζωή του ασθενούς, έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του παιδιού. Τα άμεσα συμπτώματα της νόσου αλλά και έμμεσα λόγω των διαταραχών του ύπνου και της επακόλουθης υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας επιδρούν στη φυσική και ψυχολογική του ευεξία, στις σχολικές επιδόσεις και τελικά έχουν αντίκτυπο σε όλη την οικογένεια. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιστεύεται ότι πάσχει το 23% του πληθυσμού, ωστόσο μόνο 1 στους 2 ασθενείς διαγιγνώσκεται και μόνο 1 στους 4 ασθενείς λαμβάνει σωστή θεραπεία.

      Η αλλεργική ρινίτιδα διακρίνεται αδρά σε εποχιακή και ολοετή. Η εποχιακή οφείλεται σε εισπνεόμενα κυρίως αλλεργιογόνα που αφθονούν σε ορισμένες εποχές του έτους, όπως κατά την αρχή της άνοιξης, που υπάρχει η ανθοφορία δένδρων, θαμνοειδών και λουλουδιών, κατά το τέλος της άνοιξης και την αρχή του καλοκαιριού, που υπάρχει ανθοφορία και ανάπτυξη της πόας και των αγριόχορτων, κατά το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή του φθινοπώρου, που αφθονεί η ανάπτυξη των σπορομυκήτων. Η ολοετής αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται κυρίως σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα της οικιακής σκόνης ή αλλεργιογόνα που προέρχονται από ζώα (σκύλος, γάτα, ποντικός, κουνέλι, άλογο κ.λ.π.).

      Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι το φτέρνισμα, η ρινική συμφόρηση και καταρροή, καθώς επίσης και ο κνησμός με ή χωρίς οφθαλμικά συμπτώματα: δακρύρροια, οφθαλμικός κνησμός, ερυθρότητα οφθαλμών. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα δευτερεύοντα συμπτώματα τα οποία μπορεί να συνδέονται με την αλλεργική ρινίτιδα, όπως οπισθορινική έκκριση βλέννης και βήχας κατά την κατάκλιση, ρινορραγία, κεφαλαλγίες, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, αίσθημα κόπωσης λόγω κακής ρινικής αναπνοής κ.α. 

      Οι πιο συχνές επιπλοκές της πάθησης είναι ρινοκολπίτιδες, δυσλειτουργίες της ευσταχιανής σάλπιγγας, ωτίτιδες και διαταραχές της όσφρησης. Η αλλεργική ρινίτιδα έχει μεγάλη αιτιολογική σχέση με το βρογχικό άσθμα. Έχει υπολογιστεί ότι το 85-90% περίπου των ασθματικών ασθενών πάσχουν ταυτόχρονα και από αλλεργική ρινίτιδα.

Αντιστρόφως, μέχρι το 40% των ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα θα αναπτύξουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους και άσθμα και φαίνεται ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση άσθματος σε παιδιά και ενήλικες.

      Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας απαιτεί τη λήψη του ιατρικού ιστορικού του παιδιού και την κλινική εξέταση. Αιματολογικές εξετάσεις και δερματικά τεστ αλλεργίας (skin prick tests) μπορεί να κριθούν απαραίτητες ώστε να εντοπιστούν τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα. Η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας στα παιδιά επιτυγχάνεται ανάλογα με την περίπτωση, είτε με πρόληψη (αποφυγή των υπεύθυνων αλλεργιογόνων όταν είναι δυνατόν), είτε με φαρμακευτική αγωγή και συστηματική παρακολούθηση ή όταν κρίνεται απαραίτητο με αγωγή απευαισθητοποίησης (ανοσοθεραπεία).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αλλεργική ρινίτιδα σε παιδιά και ενήλικες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2110158155. Η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ), Κοροπούλη Μαρία- Δήμητρα είναι στη διάθεσή σας για κάθε σας ερώτηση.

bottom of page