ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η μέση ωτίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά στα πρώτα χρόνια τις ζωής τους. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, όμως παρουσιάζεται πιο συχνά μεταξύ των 4 μηνών και 5 ετών. Μέση ωτίτιδα μπορεί να παρουσιάσουν και οι ενήλικες, αλλά σε πολύ μικρότερη συχνότητα. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή η πάθηση υποχωρεί. Αν όμως δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να δημιουργήσει πιο σοβαρές επιπλοκές, ακόμα και απειλητικές για την ακοή ή και την υγεία του παιδιού.
Το αυτί μας αποτελείται από τρία μέρη:
-
Εξωτερικό αυτί (περιλαμβάνει το πτερύγιο και τον έξω ακουστικό πόρο μέχρι το τύμπανο)
-
Μέσο αυτί (ο χώρος πίσω από το τύμπανο)
-
Έσω αυτί (περιλαμβάνει τον κοχλία και τον λαβύρινθο)
Όταν η περιοχή που βρίσκεται πίσω από το τύμπανο (μέσο αυτί) παρουσιάζει οξεία ή χρόνια φλεγμονή, τότε αναφερόμαστε στην πάθηση της μέσης ωτίτιδας. Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε σχέση με τους ενήλικες γιατί η ευσταχιανή τους σάλπιγγα ( ο σωληνίσκος που φέρνει σε επικοινωνία το μέσο αυτί με το ρινοφάρυγγα) είναι πιο βραχεία και με πιο οριζόντια κλίση, με αποτέλεσμα να αποφράσσεται πιο εύκολα. Ένας άλλος λόγος που τα μικρά παιδιά κάνουν συχνότερα ωτίτιδες είναι ότι σε μεγάλο ποσοστό παρουσιάζουν υπερτροφία των αδενοειδών τους εκβλαστήσεων (κρεατάκια), ακόμη και σε περιόδους που είναι ελεύθερα λοιμώξεων. Τα υπερτροφικά κρεατάκια αποφράσσουν το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας στην περιοχή του ρινοφάρυγγα με αποτέλεσμα αυτή να παρεμποδίζεται ο σωστός αερισμός του αυτιού.
ΕΚΚΡΙΤΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ
Όταν ένα παιδί εμφανίσει συνάχι εξαιτίας κάποιας λοίμωξης, ίωσης ή αλλεργίας, υπάρχει η πιθανότητα να συγκεντρώσει υγρό στο μέσο αυτί, μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας, που ενώνει το μέσο αυτί με το πίσω τμήμα της μύτης και το ρινοφάρυγγα. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως εκκριτική ωτίτιδα, έχει ήπια χαρακτηριστικά και είναι εύκολο να μην γίνει αντιληπτή. Εκδηλώνεται συνήθως ως ήπια ενοχλήματα στα αυτιά, όχι με έντονο πόνο και μείωση της ακουστικής οξύτητας του παιδιού. Το μικρότερο παιδί μοιάζει απορροφημένο στις δραστηριότητές του, δεν απαντάει άμεσα στο κάλεσμά σας όταν δεν σας βλέπει, το μεγαλύτερο παιδί ζητάει να επαναλάβετε τι είπατε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, με την κατάλληλη αγωγή που χορηγείται από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο, το υγρό απορροφάται σε μερικές εβδομάδες και η ακοή επανέρχεται στο φυσιολογικό. Σε περίπτωση που και η ακοή του παιδιού δεν επανέλθει μετά την πάροδο 3 μηνών, που σημαίνει ότι το υγρό παραμένει στο μέσο αυτί, η κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά για να αποφύγουμε τις μόνιμες συνέπειες στην ακοή του παιδιού. Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την μυριγγοτομή και τοποθέτηση λεπτών σωλήνων αερισμού στο τύμπανο ώστε να παροχετευτεί το υγρό, πολύ συχνά σε συνδυασμό με αδενοειδεκτομή (χειρουργική αφαίρεση αδενοειδών εκβλαστήσεων). Ο σωληνίσκος παραμένει στο αυτί για 6-8 μήνες οπότε και αποβάλλεται αυτόματα και ο τυμπανικός υμένας επουλώνεται.
ΟΞΕΙΑ ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ
Σε περίπτωση που το υγρό που συγκεντρώνεται στο μέσο αυτί επιμολυνθεί από ιούς ή βακτήρια, οδηγεί σε οξεία μέση ωτίτιδα (ΟΜΩ) η οποία εκδηλώνεται με έντονο πόνο στο αυτί και μειωμένη ακουστική οξύτητα. Στα μικρότερα παιδιά και στα βρέφη η πάθηση εκδηλώνεται με κλάμα, κρατούν συνήθως το χέρι στο αυτί που τα πονάει και είναι ευερέθιστα. Επιπλέον μπορεί να εκδηλωθούν συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετός, απώλεια της όρεξης, διαταραχή του νυχτερινού ύπνου. Εάν μετά την ύφεση της οξείας μέσης ωτίτιδας το υγρό παραμείνει στο αυτί του παιδιού, οδηγεί εκ νέου σε εκκριτική μέση ωτίτιδα και μπορεί να προκαλέσει ένα φαύλο κύκλο από υποτροπιάζουσες ωτίτιδες. Αν και δεν αποτελεί σοβαρό νόσημα, η ΟΜΩ πρέπει να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και έγκαιρα για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών, όπως ρήξη του τυμπανικού υμένα, οξεία μαστοειδίτιδα, λαβυρινθίτιδα, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα κ.α. Για την αντιμετώπισή της χορηγούνται αντιβιοτικά και παυσίπονα φάρμακα.
Συνήθως μετά την ηλικία των 5 ετών τα παιδιά παύουν να παρουσιάζουν τόσο συχνά ωτίτιδες. Ωστόσο, είναι σημαντικό για όσο διάστημα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αυτά, να τύχουν της καλύτερης παρακολούθησης και αντιμετώπισης, ώστε να μην επηρεαστεί η ακοή και η εξέλιξη της ομιλίας τους. Ο ωτορινολαρυγγολόγος είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας καθοδηγήσει, έτσι ώστε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ωτίτιδες σε παιδιά και ενήλικες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2110158155. Η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ), Κοροπούλη Μαρία- Δήμητρα είναι στη διάθεσή σας για κάθε σας ερώτηση.